0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

Drentsche Auto-Bus Onderneming


Klik hier om terug te gaan.
Overname van wikipedia. De inhoud is beschikbaar onder CC BY-SA 4.0, tenzij anders aangegeven.
Attentie: Klikken op een voetnoot opent een nieuw tabblad met de originele Wikipedia-pagina bij die voetnoot. Als u op deze pagina wenst te blijven, scroll dan naar de voetnoten onderaan op deze pagina. Bij het klikken op een willekeurige link in het artikel wordt altijd een nieuw tabblad geopend met de originele Wikipedia-pagina.
Let ook op het feit dat men op wikipedia v.w.b. het openbaar vervoer soms nogal eens (onnodig) de diepte in wil gaan. Dan wordt bij wijze van spreken van iedere bus elke wieldop en elk bumpertje besproken. Informatie die ons inziens niet op wikipedia thuishoort, maar op gespecialiseerde websites of in een artikel in de Autobuskroniek. Maar ja, je hebt nu eenmaal bijzonder enthousiaste hobbyisten.
tekst: autobussenwebsite.nl
Klik hier om terug te gaan.

De N.V. Drentsche Auto-Bus Onderneming (DABO), gevestigd te Meppel, was van 14 februari 1933 tot 6 juni 1963 een Nederlands openbaarvervoerbedrijf dat streekvervoer per autobus exploiteerde, voornamelijk in het westelijk deel van Drenthe.

De DABO werd opgericht in 1933 als voortzetting van Lambers' Auto-Bus Onderneming (LABO), zo genoemd naar de oprichter-eigenaar Lambertus Lambers Jzn., die in 1927 was begonnen met een buslijn tussen Meppel en Hoogeveen via Zuidwolde en zijn bedrijf daarna had uitgebreid met lijnen van Meppel naar Hoogeveen via Ruinen en naar Assen. Het verschil tussen LABO en DABO was niet alleen de naam, maar ook het feit dat de nieuwe onderneming een naamloze vennootschap was, waarin naast Lambers ook de gemeenten Meppel, Havelte, Diever, Nijeveen, Dwingeloo, Ruinen en Ruinerwold aandelen kregen. Dat was de voorwaarde waaronder het bedrijf een concessie kon krijgen voor de lijn Meppel-Assen langs de Drentsche Hoofdvaart, die de stoomtramlijn Meppel-Hijkersmilde van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM) verving.

In de loop der jaren werd het vervoersgebied gevormd door de provincie Drenthe ten westen van de spoorlijn Assen-Hoogeveen met lijnen tot aan Steenwijk in Overijssel. Tevens had de DABO sinds 1945 een belangengemeenschap met De Noord-Westhoek (NWH) te Zwartsluis, waarvan L. Lambers Jzn. eveneens directeur werd. Er bestond een felle concurrentiestrijd met de busdiensten van Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS), vooral op het traject Assen - Groningen. In 1952 kwamen de DABO en EDS ten slotte tot samenwerking op deze route. De NWH werd losgemaakt van de DABO en ging zelfstandig verder. In 1955 volgde onder de naam DABO-EDS een belangengemeenschap met de EDS, die leidde tot een volledige fusie per 6 juni 1963. Daarbij bleef de DABO voortbestaan onder de nieuwe naam N.V. Drentse Vervoer Maatschappij (DVM) en werd de EDS geliquideerd.

  • Hofman, Beno (2015). Van omnibus tot Q-link: de geschiedenis van het busvervoer in Groningen en Drenthe. OV-Bureau Groningen Drenthe, Assen. 112 p. ISBN 978-90-77989-82-1
  • Gunnink, Gerrit (2011). Van LABO via DABO naar DVM. In: Autobuskroniek: officieel orgaan van de Autobus Documentatie Vereniging. Autobus Documentatie Vereniging, Haarlem, Amsterdam, jrg. 50 (2011), nr. 06-2010, p. 240-247. ISSN 1384-0436
  • Bergen, A.E. van, & H. Zandbergen (1985). Van stoomtram tot DVM / bijdr.: J.C. de Jongh. De Bataafsche Leeuw, Amsterdam etc. 296 p. ISBN 90-6707-076-9. NVBS boekenreeks; dl. 14
[bewerken | brontekst bewerken]