0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

Van Oeveren


Klik hier om terug te gaan.
Overname van wikipedia. De inhoud is beschikbaar onder CC BY-SA 4.0, tenzij anders aangegeven.
Attentie: Klikken op een voetnoot opent een nieuw tabblad met de originele Wikipedia-pagina bij die voetnoot. Als u op deze pagina wenst te blijven, scroll dan naar de voetnoten onderaan op deze pagina. Bij het klikken op een willekeurige link in het artikel wordt altijd een nieuw tabblad geopend met de originele Wikipedia-pagina.
Let ook op het feit dat men op wikipedia v.w.b. het openbaar vervoer soms nogal eens (onnodig) de diepte in wil gaan. Dan wordt bij wijze van spreken van iedere bus elke wieldop en elk bumpertje besproken. Informatie die ons inziens niet op wikipedia thuishoort, maar op gespecialiseerde websites of in een artikel in de Autobuskroniek. Maar ja, je hebt nu eenmaal bijzonder enthousiaste hobbyisten.
tekst: autobussenwebsite.nl
Klik hier om terug te gaan.

Van Oeveren
Lijn 134 van Van Oeveren
Lijn 134 van Van Oeveren
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Zierikzee
http://www.vanoeveren.nl/
Exploitatie
Bus Concessie Zeeland
(i.o.v. Connexxion)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

Van Oeveren BV, oorspronkelijk de Firma C.H. van Oeveren, is een busbedrijf, gevestigd in Zierikzee op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, dat in 1927 werd opgericht door Cornelis van Oeveren. Er werden streekbusdiensten geëxploiteerd en touringcarritten uitgevoerd onder de sinds 1950 in onbruik geraakte naam De Westhoek. Het familiebedrijf wordt thans geleid door André van Oeveren, kleinzoon van de oprichter.

Op grond van oude afspraken, in 1951 gemaakt met de toenmalige Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), speelt Van Oeveren nog steeds een rol in het regionale openbaar vervoer. De RTM nam toen de concessie over van Van Oeveren, die in ruil daarvoor nog honderd jaar, dus tot 2051, autobusdiensten mag uitvoeren in opdracht van de RTM en haar rechtsopvolgers. Daarom voert het bedrijf voor Connexxion een aantal diensten of zelfs gehele lijnen uit in de concessie Zeeland: de lijnen 31, 132, 133 en 134 (gedeeltelijk) en de lijnen 395 (Interliner), 629 en 631 in hun geheel. Of Van Oeveren zich binnen de veranderde omstandigheden van de Wet personenvervoer 2000 op de afspraak van 1951 kan beroepen als de gebiedsconcessie aan een andere exploitant dan Connexxion wordt gegund, is niet duidelijk. Daarnaast is Van Oeveren op eigen vergunningen nog steeds actief in het touringcarvervoer en het besloten busvervoer.

Het bedrijf bezit een aantal lijndienstbussen, onder meer Mercedes-Benz Citaro's en Mercedes-Benz Integro's voor de kortere diensten, in de Connexxion huisstijl maar wel met een eigen Van Oeveren-wagenparknummer en vermelding van de naam Van Oeveren naast die van Connexxion. Voor de Interliner heeft het bedrijf een 3-tal luxe Integro's in Interliner-huisstijl. Voor reizen en besloten busvervoer heeft Van Oeveren een aantal touringcars in bezit.

Een aantal bussen van Van Oeveren is nu museumbus: de nummers 40 (bij de Stichting voorheen RTM in Ouddorp), 17 (bij het bedrijf zelf), 23 (bij de Stichting Veteraan Autobussen) en 31 (bij de Stichting RoMeO).