0-9 * A * B * C * D * E * F * G * H * I * J * K * L * M * N * O * P * Q * R * S * T * U * V * W * X * Y * Z

Werkhovense Autobus Onderneming


Klik hier om terug te gaan.
Overname van wikipedia. De inhoud is beschikbaar onder CC BY-SA 4.0, tenzij anders aangegeven.
Attentie: Klikken op een voetnoot opent een nieuw tabblad met de originele Wikipedia-pagina bij die voetnoot. Als u op deze pagina wenst te blijven, scroll dan naar de voetnoten onderaan op deze pagina. Bij het klikken op een willekeurige link in het artikel wordt altijd een nieuw tabblad geopend met de originele Wikipedia-pagina.
Let ook op het feit dat men op wikipedia v.w.b. het openbaar vervoer soms nogal eens (onnodig) de diepte in wil gaan. Dan wordt bij wijze van spreken van iedere bus elke wieldop en elk bumpertje besproken. Informatie die ons inziens niet op wikipedia thuishoort, maar op gespecialiseerde websites of in een artikel in de Autobuskroniek. Maar ja, je hebt nu eenmaal bijzonder enthousiaste hobbyisten.
tekst: autobussenwebsite.nl
Klik hier om terug te gaan.

De Werkhovense Autobus Onderneming (afkorting: WABO), gevestigd te Werkhoven, vanaf 1936 Wijk bij Duurstede, was van 1930 tot 1981 een openbaar vervoeronderneming die een busdienst onderhield tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Het bedrijf werd in 1930 opgericht door een aantal inwoners van Werkhoven en nam de bestaande vervoersdiensten van een vorige onderneming over. In 1936 werd het bedrijf Blom overgenomen, dat een lijn onderhield tussen Wijk bij Duurstede, Doorn en Amersfoort.[1] Op die verbinding reed tot 1929 een stoomtramlijn. In 1939 werd deze buslijn ingekort tot Doorn. De rest van de verbinding tot Amersfoort werd door de NBM gereden.

Van 1948 tot 1968 was de WABO aangesloten bij de Stichting Coördinatie Autovervoer Personen (CAP), die ten doel had de krachten van kleine particuliere busondernemingen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht te bundelen. In de jaren zeventig verslechterde de positie van het bedrijf door een gestage daling van het aantal reizigers, veroorzaakt door de toename van het autobezit. In september 1981 werd de WABO overgenomen door Centraal Nederland.